Wanneer moet je je autobanden vervangen?

Veel mensen die zich niet bewust zijn van hun versleten autobanden blijven hiermee rondrijden. Veel automobilisten denken immers niet na over hun autobanden of zijn zich niet bewust van de noodzaak van vervanging. Nederland heeft regels opgesteld die aangeven aan welke eisen een autoband moet voldoen. Met betrekking tot de profieldiepte is 1,6 mm de toegestane slijtagegrens. Als dat gebeurt, moeten de banden worden vervangen omdat ze niet meer veilig zijn. Een APK geeft dit direct aan. Dat is echter niet het enige criterium, daarom kan het een uitdaging zijn om te bepalen wanneer je autobanden moeten worden vervangen. Een autoband gaat doorgaans tussen de vijf en tien jaar mee, maar dit varieert sterk, afhankelijk van een aantal factoren. In deze blog vertellen we je graag meer over elk detail. 

Autobanden vervangen: wanneer? 

Wanneer moet je je autobanden vervangen? Zoals eerder gezegd zijn er een aantal variabelen. Door bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers te verhogen, slijt de band sneller. Je rijgedrag en het type wegdek waarop je je bevindt hebben allebei impact. Een andere factor is het weer; de levensduur van een autoband wordt verkort bij zonnig, warm weer. Daarnaast wordt de levensduur beïnvloed door het type band, de bandenmaat, het type voertuig en de bandenspanning. Het is in ieder geval aan te raden om je banden regelmatig te laten controleren en indien nodig te vervangen. Aan de hand van de DOT-code op de zijkant van de autoband kun je bepalen hoe oud een band is. 

Let goed op het bandenprofiel 

Het profiel van de band laat zien hoe versleten deze is. Zorg ervoor dat je het profiel van de band over de gehele breedte beoordeelt. Een lage bandenspanning kan ook schuine slijtage veroorzaken, wanneer de zijkanten van de band volledig zijn afgesleten terwijl het midden van de band nog voldoende profiel heeft. De profieldiepte moet gelijkmatig over de band worden verdeeld. Het wordt aangeraden om de banden van je auto regelmatig te laten testen op slijtage, profieldiepte en algemene staat. Het is immers essentieel om in alle weersomstandigheden een sterke grip op het wegdek te behouden en daarvoor moeten je autobanden in goede staat zijn. 


Wanneer moet je je autobanden vervangen? 

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende variabelen die een rol spelen bij het bepalen of autobanden moeten worden vervangen. Er zijn in ieder geval meerdere redenen om je autobanden direct te vervangen: 
Wanneer de profieldiepte te ondiep wordt, moeten de banden worden vervangen. Autobanden die glad zijn, zijn namelijk gevaarlijk. Een autoband vervangen wordt geadviseerd als de profieldiepte minimaal 2 mm is, voor winterbanden is dit 4 mm. 
Autobanden kunnen scheuren naarmate ze ouder worden. Het uitgedroogde en versleten rubber aan de zijkant van de band kan worden gebruikt om dit te identificeren. Ook dan moet de band worden vervangen. 
Ook autobanden die lek of beschadigd zijn moeten worden vervangen. Schade kan worden geïdentificeerd door gaten of stoten in de zijkanten (de wang) van de band. Omdat de kans op een klapband dan erg groot is, is doorrijden onveilig. 

Zomerbanden en winterbanden vervangen? 

Veel automobilisten zijn onzeker over het juiste moment om over te stappen van zomer- naar winterbanden. De branchevereniging VACO speelt hier wel op in door de jaarlijkse bandenwisselweken in de media te publiceren. De uitdrukking "vervang autobanden zodra de klokken teruggaan" is een handig geheugensteuntje. Rijd in geen geval het hele jaar door op dezelfde band. Doordat het rubber niet geschikt is voor het weer, slijt de band sneller. De eisen die aan de band worden gesteld zijn afhankelijk van het weertype. Winterbanden zijn bijvoorbeeld ontworpen voor de kou en presteren het best als de temperatuur onder de 7 daalt. Zomerbanden presteren beter boven de 7 graden en hebben een heel andere rubbersamenstelling. Wil je meer weten over de beste zomer- en winterbanden? Bekijk onze top 10 van de beste winterbanden

Vervang je autobanden op tijd! 

Wij van Autobanden365 adviseren je om je autobanden goed te onderhouden en te inspecteren. Door dit te doen, kun je ervoor zorgen dat je banden in goede staat verkeren en niet oud of beschadigd zijn. Ook tijdens de APK zal gekeken worden naar de staat van je autobanden. Maak daarom op tijd je afspraak en laat je autobanden vervangen bij één van onze meer dan 650 montagepunten!