Wat is de juiste bandenspanning?

Controleer je regelmatig de luchtdruk van je banden? En weet je welke luchtdruk de juiste is? Het controleren van de bandenspanning is erg belangrijk. Het beïnvloedt namelijk de veiligheid, het rijvermogen en het brandstofgebruik van je auto. In dit artikel vertellen wij je alles over de juiste bandenspanning. 


Welke bandenspanning?

Welke bandenspanning heb je nodig voor je auto en hoe kun je dit meten? De bandendruk is afhankelijk van het automerk en het type band. Voor elke auto heeft de fabrikant de bandenmaat vastgesteld en welke adviesspanning daarbij past. De juist bandenspanning kun je vinden in het instructieboekje van de auto. Ook vind je vaak een sticker in je auto met de juiste adviesspanning. Afhankelijk van je auto bevindt deze sticker zich in de deurstijl van de bestuurder, op de achterkant van de zonneklep, aan de binnenkant van de tankdop of in het handschoenenkastje. 

Hieronder staat een voorbeeld van een sticker die goed afleesbaar is:


Bij het meten van de bandenspanning moet je met enkele factoren rekening houden:
De band moet koud zijn wanneer je de bandenspanning opmeet. Tijdens het rijden neemt de temperatuur van de band al na enkele kilometers toe. Door deze temperatuurstijging neemt de druk in de band toe tot wel 0,6 bar. Wacht daarom altijd totdat de band is afgekoeld naar de omgevingstemperatuur. Probeer de bandenspanning niet te meten of te corrigeren als je net hebt gereden. Wil je dit toch doen? Tel dan zeker 0,3 bar op bij de adviesspanning zoals op de sticker. 
Winterbanden zijn gemaakt van een ander soort rubber en hebben een dieper profiel. Ook hebben ze een hogere spanning nodig. Het advies is dan ook om bij de adviesspanning voor de bandenmaat 0,2 bar op te tellen.
Je kunt de bandenspanning het best aanpassen aan de buitenlucht temperatuur. De druk in de band is namelijk afhankelijk van de omgevingstemperatuur. De adviesspanning voor een auto geldt bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Met elke 10 graden afwijking moet de spanning daarom met 0,1 bar worden gecorrigeerd. Als het warmer is dan 20 graden, dan is de druk door de buitenlucht toegenomen en moet je dus de meting naar beneden corrigeren. 
Over het algemeen geldt: rijden met een hogere bandenspanning is veelal minder problematisch dan rijden met een te lage bandenspanning. Een te lage spanning verhoogt tevens het risico op een klapband . (link naar artikel oorzaak klapband)

Hoe vaak de bandenspanning controleren?

Wij adviseren je om de bandenspanning regelmatig te controleren. Onderzoek toont aan dat bijna 70% (!) van alle automobilisten wegrijdt met een verkeerde en vaak een te lage bandenspanning. Een autoband neemt continu langzaam in spanning af. Daarom raden wij aan om minimaal één keer per drie maanden de banden te controleren en indien nodig op te pompen. Zo zijn en blijven de banden op de juiste bandenspanning.