Veelgestelde vragen

Informatie over autobanden

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat de autoband een minimale profieldiepte moet hebben van 1,6 mm. Dus niet minder dan 1,6 mm. Dit geldt voor zowel zomer- en winterbanden als voor all season banden. Als het profieldiepte minder is dan 1,6mm zal de auto afgekeurd worden in de APK. Het advies is om de zomerbanden te vervangen wanneer de profieldiepte minder dan 2 mm is en bij winterbanden wanneer de profieldiepte minder dan 4 mm is. Onder de 4 mm verliezen de winterbanden hun unieke winterse eigenschappen.

Je kan de autobanden eenvoudig controleren door de slijtage-indicatoren. Alle autobanden zijn voorzien van een slijtindicator. Dit wordt ook wel TWI genoemd (Tread Wear Indicator). De afkorting TWI staat op de wang van de band vermeld (zijkant). Ter hoogte van deze afkorting zijn profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band gebracht. Deze dwarsstreepjes hebben een hoogte van 1,6 mm bij zomer- en allseason banden. Bij winterbanden zitten er extra slijtage indicatoren die een resterende profieldiepte van 4 mm aangeeft. Dit wordt de WWI genoemd (Winter Wear Indicator). Controleer geregeld de profieldiepte van de autobanden.

De bandemaat van de auto is samengesteld door het volgende: breedte in mm, de hoogte als percentage van de breedte en de velgenmaat in inches. De bandenmaat staat vermeld op de wang (zijkant) van de band. Als voorbeeld: 205/55R16. De breedte is 205 mm, de hoogte is 55 (55% van 205, is 112,75 mm) en de inchmaat is 16. Het advies is om dezelfde bandenmaat te nemen als die er nu onder de auto zit.

De DOT code geeft de leeftijd en herkomst van de band weer. De DOT-code is een alfanumerieke tekenreeks, deze is te lezen op de wang (zijkant) van de band. Afkorting van DOT is Department of Transportation. De code wordt door de Amerikaanse ministerie van Transport toegekend en wordt daardoor wereldwijd gebruikt. Wanneer een band een DOT code heeft is de band door de Amerikaanse ministerie getest op veiligheid. Staat er geen DOT code op de band? Dan zal de band waarschijnlijk uit Azië komen, dus geen erkenning van de Amerikaanse ministerie van Transport. De DOT code is als volgt opgebouwd:

  • DOT code symbool: drie letters: DOT
  • Herkomst van de band (fabrikant), deze bestaat uit 2 groepen van 3 tot 4 tekens
  • Leeftijd van de band, bestaat uit 4 cijfers (weeknummer en jaar van de productie van de band)

Op de wang van de band is er een DOT symbool te vinden, direct daarna staat er een code waar de banden geproduceerd is en daarna productiedatum, dit zijn de laatste vier cijfers. De eerste 2 cijfers geven de week aan wanneer de band geproduceerd is en de laatste 2 cijfers het productiejaar. Dus als voorbeeld, als de band geproduceerd is in week 30 van 2021 dan eindigt de DOT code met 3021.

Wij leveren alleen banden met een productiedatum van enkele weken t/m 2 jaar oud. Wanneer een band 2 jaar of ouder is vermelden wij (DOT JAARTAL) achter de band omschrijving. Een voorbeeld is bv. (DOT 2019), dit betekend dat de band in 2019 geproduceerd is. Staat er niets bij vermeld, dus geen DOT + Jaartal dan is de leeftijd hooguit 2 jaar.

Runflat (ook wel Run-on-Flat) banden hebben een versterkte zijkant, die het gewicht van de auto voor een bepaalde afstand kan dragen als de lucht uit de band is. Dankzij deze constructie is het mogelijk om nog 80 km door te rijden bij een maximale snelheid van 80 km per uur. Door de samenstelling van de runflat band voel je weinig verschil tussen een lekke band en een normale band. Dus met Runflat banden hoef je niet meer langs de kant van de weg te staan met een lekke band.

Er is geen vaste codering of kleurcode waaraan runflat banden te herkennen zijn. Alle fabrikanten geven de band een eigen naam, Dunlop gebruikt DSST, GoodYear noemt het EMT, Bridgestone koos voor RFT, Continental bedacht SSR en Michelin gebruikt de naam ZP. Zie hieronder een tabel met alle bekende benamingen. Van al deze benamingen worden RFT (run-flat tire) en SSR (self-supporting-runflat) het meest gebruikt.

Runflat banden kunnen alleen gemonteerd worden bij auto's met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS). Is één van de runflat banden lek? Dan verschijnt er een waarschuwing in het dashboard van de auto. Diverse automodellen van BMW, Mercedes en Lexus worden standaard uitgevoerd met Runflat banden.

Het draagvermogen van een band geeft het maximum toegelaten gewicht aan, aantal kilo's dat een band mag dragen. Het draagvermogen kan op de band worden afgelezen. Dit staat na de bandenmaat vermeld. Als voorbeeld: 205/55R16 91H. Het cijfer 91 geeft hierbij de loadindex van de band aan. Zie hieronder tabel met loadindex en bijbehorende gewicht. Is het totale gewicht van de auto bekend? Dan kan het totale gewicht gedeeld worden door 4 (4 banden), zo weet u wat de minimale loadindex is. Let op, dit is alleen het gewicht van de auto, niet met bagage. Bagage moet wel meegeteld worden. Bij een verkeerde loadindex wordt de band overbelast. Snellere slijtage en een grotere kans op een klapband. In Nederland zijn er alleen regels voor de loadindex voor bedrijfswagens, voor personenwagens zijn er geen regels. Toch adviseren wij om goed te kijken welke loadindex het beste is voor jouw auto.

Na de loadindex (draagvermogen) wordt ook de snelheidsindex getoond op de band. Ook dit kan op de band worden afgelezen op de wang (zijkant). Als voorbeeld 205/55R16 91H. De letter H is in dit geval de snelheidsindex. De snelheidsindex geeft aan wat de maximale snelheid van de banden mag zijn, dus in dit geval is de maximumsnelheid van deze van deze band 210 km per uur. Lees in onderstaand tabel de snelheidsindexering af per letter.

Informatie over zomerbanden

Het advies is om de winterbanden te wisselen voor zomerbanden als de tempraturen hoger worden dan 7 graden. De zomerband is speciaal ontwikkeld om een optimale grip en levensduur te bieden bij tempraturen boven de 7 graden. Zomerbanden hebben geen lamellen, zoals bij winterbanden, maar hebben brede sleuven. Deze sleuven zorgen voor een goede waterafvoer.

Een duidelijk verschil tussen zomerbanden en winterbanden zijn de inkepingen (lamellen) in het profiel van de winterband. Zomerbanden hebben officieel geen symbool op de zijkant van de band. Sommige fabrikanten (niet allemaal) zetten een zonnetje als symbool om een zomerband te herkennen.

Informatie over winterbanden

Winterbanden zijn te herkennen door het 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) symbool op de zijkant van de band. Dit is een symbool met bergen en een sneeuwvlok op de zijkant.

Wat is de wetgeving voor winterbanden in Duitsland? In Duitsland is het verplicht om op winterbanden dan wel allseason banden te rijden bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse voertuigen. Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, sneeuwmodder of door gladheid van ijs, sneeuw- of rijpvorming. Geen risico? Rijd dan van april tot en met oktober op winterbanden in Duitsland. In Duitsland moeten winterbanden wettelijk een profieldiepte hebben van minimaal 4mm. Winterbanden zijn niet verplicht bij aanhangers. Echter wordt er wel aangeraden om bij winterse omstandigheden de aanhangwagen ook met winterbanden te rusten voor mee grip.

Let goed op bij het kopen van winterbanden of allseason banden. Kies banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok of ook wel 3PMSF genoemd). Banden die na 31 december 2017 zijn geproduceerd zijn alleen winterbanden indien er een sneeuwvloksymbool op staat. Banden waar alleen M+S symbool op staat kan alleen gebruikt worden in Duitsland als winterband als de band voor 2018 is geproduceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd. Lees hier meer over het verschil tussen M+S en 3PMSF banden.

De grootste verschillen tussen zomer- en winterbanden zijn de rubbersamenstelling en het profiel. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, hierdoor presteert de band beter met lage temperaturen. Hoe kouder het weer, des te meer de winterband presteert. Daarnaast hebben winterbanden een aangepast loopvlak. De lamellen in de band zorgt voor extra grip in de sneeuw. Het profiel is meer gericht op sneeuw. Daardoor is de winterband minder effectief op droog wegdek. Hoe hoger de temperatuur is, des te langer de remweg wordt van een winterband.

Bij 7 graden of lager is de winterband veiliger dan de zomerband.

Er is geen wetgeving in Nederland dat aangeeft dat het verboden is om op winterbanden te rijden in de zomer. Alleen de winterband is minder effectief op de droogwegdek. Het profiel en het rubbermengsel is gericht op sneeuw en lagere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur is, des te langer de remweg wordt van een winterband. Daarnaast slijten de winterbanden ook sneller in de zomer dan in de winter. Het advies is om in de winter op winterbanden of all season banden te rijden.

Informatie over all season banden

Allseason band, ook gezegd vier seizoenenband of all weather band, is eigenlijk een combinatie tussen een winter- en zomerband en die je het gehele jaar kunt gebruiken. De band heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de zomerband in de winter, maar ook tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. De all season band heeft de eigenschappen welke een zomerband heeft tijdens de warmere en drogere omstandigheden en een winterband heeft tijdens de koude, ijzige en nattere omstandigheden. Het nadeel is echter dat hij nergens boven uitsteekt. Zo is een zomerband in de zomer beter dan een All Season band en is een winterband in de winter beter dan een All Season band.

Een all season band moet een A/S codering hebben, deze staat op de wang (zijkant) van de band. A/S staat voor All Season. Naast de A/S codering zie je ook vaak de M+S (M.S. of M&S) op een vierseizoenenband staan. Naast de coderingen kan je een all season band ook herkennen door het aparte profiel. In het profiel zie je een duidelijk opsplitsing tussen een winter- en zomerband.

In Duitsland is het verplicht om op winterbanden dan wel allseason banden te rijden bij winterse omstandigheden. Een vier seizoenenband is sinds 1 januari 2018 goedgekeurd in Duitsland wanneer het Sneeuwvlok logo vermeld staat op de band. Wel mag je met banden aangeschaft voor 1 januari 2018 met alleen het M+S (M.S. of M&S) logo in Duitsland tot 30 september 2024 rondrijden. Lees hier meer over de wetgeving over winterbanden en allseason banden in Duitsland.

In Oostenrijk is het verplicht om op winterbanden dan wel allseason banden te rijden van 1 november tot en met 15 april, als er sprake is van winterse omstandigheden. Autobanden met de aanduiding M+S worden wettelijk gezien als een winterband beschouwd. Dus all season banden met een M+S ( M.S. of M&S) aanduiding mag je in Oostenrijk rijden. Let op, de banden moeten we een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Het advies is om all season banden te kopen met een M+S en sneeuwvloksymbool aanduiding.

Informatie over bestellen

Stap 1: Je selecteert de gewenste autoband. Vul de bandenmaat in op de homepage. Je vindt je bandenmaat op de zijkant van je huidige autobanden. Bij de gewenste autoband geef je aan hoeveel banden je wilt bestellen en klikt u op “in winkelwagen”.

Stap 2: Je klikt op “Bestelling afronden” of op “Verder winkelen”, wanneer u meer wilt bestellen. Stap 3: Je controleert je winkelwagen en klikt op “Bestelling afronden”

Stap 4: Je vult je gegevens in en kies voor een montagepartner of voor “zelf monteren”. Als je je banden wilt laten monteren door een montagepartner, dan worden de autobanden direct naar de montagepartner gestuurd. Montagekosten betaal je bij de montagepartner.

Stap 5: Je betaalt de bestelling via iDeal, overboeking,  Mastercard, Visa of MisterCash. De betaaltransactie vindt via een beveiligde verbinding plaats. Onze site is voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van beveiliging.

Stap 6: Je ontvangt een e-mail met daarin de bevestiging en factuur (PDF-bestand). Indien je hebt gekozen voor laten monteren bij een montagepartner, sturen wij een e-mail met de contactgegevens van de montagepartner, zodat je zelf contact kan opnemen om een afspraak te maken.

De banden worden rechtstreeks vanuit de groothandel verstuurd. Daardoor is het ophalen van autobanden helaas niet mogelijk.

Je kunt binnen 14 dagen na ontvangst aan ons laten weten dat je van de aankoop af wenst te zien. Na aanmelding heb je vervolgens nog eens 14 dagen om de producten daadwerkelijk te retourneren. Je kan ook zonder voorafgaande mededeling de producten binnen 14 dagen na ontvangst terugsturen, als je daarbij maar een mededeling voegt waaruit jouw wens tot herroeping blijkt. Wij mogen wachten met terugbetaling totdat we de producten hebben ontvangen, of tot het moment dat u aangetoond heeft deze te hebben opgestuurd al naar gelang welk tijdstip eerst valt.

Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden. Indien hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

Om gebruik te maken van herroeping is het voldoende producten aan ons te retourneren. U kunt hiervoor eerst met ons contact opnemen en de retour aanmelden. Na aanmelding heeft u vervolgens nog eens 14 dagen om de producten daadwerkelijk terug te sturen. Wij betalen het gehele aankoopbedrag (inclusief eventuele verzend- en betaalkosten) zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 14 dagen terug na ontvangst van de herroepingsmededeling. Bij retournering van de producten dient u altijd de kosten te dragen. U bent enkel gehouden eventuele kosten voor de montageservice te betalen tot op het moment van ontbinding. Als u uw retour eerst aanmeldt, maken wij met u een afspraak om de banden op te laten halen door DPD. Afhankelijk van de bandgrootte liggen deze kosten tussen de 25 tot 75 euro per bestelling (bij maximaal 4 banden).

Wanneer het een fout vanuit ons betreft zijn de kosten voor het terugsturen voor ons uiteraard. Het volledige aankoopbedrag, inclusief eventuele standaard verzendkosten voor de heenzending, wordt zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen na ontbinding terugbetaald. Wij betalen u terug met hetzelfde betaalmiddel als waarmee u de oorspronkelijke transactie heeft verricht, tenzij u uitdrukkelijk anderszins heeft ingestemd; in ieder geval zullen u voor zulke terugbetaling geen kosten in rekening worden gebracht. Deze termijn gaat niet in op het moment dat u de artikelen ontvangt, maar deze termijn gaat in op het moment dat de consument de artikelen terug stuurt, of aangeeft terug te willen sturen.

Het herroepingsrecht geldt niet voor de aankoop van goederen die worden geproduceerd volgens uw specificaties of welke duidelijk zijn aangepast aan uw behoeften.

Let op: wanneer de velgen en/of banden reeds zijn gemonteerd of gebruikt, bent u aansprakelijk voor de waardevermindering die kan oplopen tot 100%.

Retouren worden altijd gecontroleerd. Indien een product beschadigd of incompleet retour wordt ontvangen door ons, terwijl dit niet vooraf is gemeld, kunnen wij u een vergoeding in rekening brengen. Hierbij wordt onderzocht wat de reden van beschadiging is. Het risico van de retourzending ligt bij de consument waarbij u verantwoordelijk bent voor het product tot het moment dat het bij ons is ontvangen. Er is een Europese modelformulier voor herroeping. Wij raden u aan om ons retourformulier te gebruiken aangezien de afhandeling een stuk sneller zal gaan, klik daarvoor op onderstaande link:

Download hier het formulier herroeping.

Ons adres:

Laurens Jzn. Costerstraat 6B 3261LH Oud-Beijerland

Wanneer u uw producten besteld heeft, wordt de order automatisch en direct bij ons in behandeling genomen. Het transportbedrijf haalt meerdere malen per dag de producten bij ons af. Het is helaas niet mogelijk om na bestelling nog uw adresgegevens te wijzigen.

Veel autobanden kunnen binnen enkele dagen geleverd worden. De levertijd op banden duurt gemiddeld 2 tot 5 werkdagen.

De uitlevering vindt plaats via DPD pakketservice. Je ontvangt trackingcodes om de zending te volgen. Wanneer je niet thuis bent zal DPD proberen om het pakket bij de buren te leveren of DPD zal proberen om de eerstvolgende werkdag nogmaals de banden te leveren. Mocht het leveren bij de buren niet lukken dan ontvang je een briefje van DPD in de brievenbus waarop je kunt aangeven om de banden op een ander moment of locatie te laten bezorgen. Dit moet wel voor een bepaalde tijd gebeuren. Zie voor meer informatie de website van DPD.

Informatie over montage

Bij de meeste montagepartners is het mogelijk om je banden op te slaan. Neem hiervoor contact op de montagepartner.

De montagekosten zijn wisselend per montagebedrijf, reken op 10,00 tot 29,00 euro per band incl. BTW. Je banden worden voor dit bedrag gemonteerd, gebalanceerd en de oude banden worden afgevoerd. Door een band te balanceren worden o.a. trillingen in het stuur voorkomen op hogere snelheden.