Wat is de oorzaak van een klapband?

Het zal je maar overkomen, je bent onderweg en ineens: pang! Dat is even schrikken. Een klapband is reuze gevaarlijk, al helemaal als je met een aardige vaart over de snelweg rijdt. Het gebeurt geheel onverwachts, dus het resulteert vaak in een totale chaos op de weg. Onderspanning en/of overbelasting zijn meestal de oorzaak van een klapband. Waar je op moeten letten? Je leest het hier!


Oorzaak klapband

In de meeste gevallen wordt de oorzaak van een klapband afgeschoven op een spijker of een stuk glas. Maar dit gaat niet zo gemakkelijk door een band heen. Als we kijken naar externe factoren dan kan een stoeprand wél veel schade verrichten. Zorg er daarom voor dat u altijd voorzichtig over hobbels, stoepranden en verkeersdrempels heen rijdt. 

De belangrijkste oorzaak op een klapband van uw auto is een te zachte band. Als u door blijft rijden met onderspanning  vervormt de band continu waardoor de bandlagen losraken en er uitstulpingen ontstaan. In deze uitstulpingen gaat lucht zitten waardoor de temperatuur van de band enorm oploopt. Als je hier niet op tijd iets aan doet, is een klapband onvermijdelijk. 

Een andere veelvoorkomende oorzaak is overbelasting. Denk je nog snel dat extra koffertje bagage in te laden, dan kan dat zomaar oplopen tot een verhoogd risico. Ga daarom nooit over het maximumlaadgewicht van je auto heen. Dit gewicht kun je vinden op het kentekenbewijs van je auto. 


Wat te doen bij een klapband?

Stel, ondanks alle goede voorzorgen hoor je opeens een harde knal. Waarschijnlijk schrik je eerst enorm van het onverwachte lawaai. Trap nooit gelijk de rem in! Probeer zo snel mogelijk weer rustig te worden, laat het gas voorzichtig los en druk de koppeling in om de auto rustig uit te laten rollen. Pas wanneer je de auto weer onder controle heeft, kun je gaan remmen. Daarna kun je rustig stoppen op de vluchtstrook of in de berm. 


Schade door klapband

Een klapband kan vervelende gevolgen hebben. Wanneer je de macht over het stuur verliest en je een aanrijding krijgt met een ander voertuig, dan is dat heel vervelend. De schade die je auto oploopt door een klapband valt helaas niet onder de dekking. Alleen bij een volledig cascoverzekering (allrisk) wordt de schade van een klapband vergoed. Daarentegen wordt de schade door een aanrijding met een ander wel altijd vergoed onder de WA-dekking. 

In het beste geval hoef je alleen maar je autoband te vervangen. In dat geval kun je altijd gebruik maken van onze service. Je bestelt de nieuwe banden via onze webshop en een van onze monteurs gaat direct aan de slag met het monteren en balanceren van je nieuwe banden.