Wat is de levensduur van autobanden?

Hoe lang is de levensduur van autobanden? Dit is een veelgestelde vraag waarop geen eenduidig antwoord gegeven kan worden. De levensduur van banden hangt namelijk af van diverse factoren: ontwerp, rijstijl, klimaat, wegkwaliteit en de aandacht voor de banden. Gemiddeld ligt de levensduur tussen de vijf en tien jaar. In dit artikel bespreken we de invloeden van deze factoren en geven we tips voor het verlengen van de levensduur van autobanden. 


Wanneer banden vervangen?

Zoals aangegeven is de levensduur van banden afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer er veel kilometers met de band worden gereden, treedt er automatisch meer slijtage op. Hierbij speelt ook de slijtvastheid van de band een rol: banden van zacht rubber slijten sneller dan banden van een harder rubber. Uiteraard speelt ook het type band  een rol. Een A-merk band gaat vaak wat langer mee dan een budgetmerk band.

De levensduur van de autoband wordt ook beïnvloed door je rijstijl. Hard remmen of snel optrekken versnelt de slijtage van de banden. Een andere factor is de weersomstandigheden. Een band die bijvoorbeeld veel in de zon staat, kan uitdrogen waardoor er sneller scheurtjes kunnen ontstaan. Ten slotte heeft de bandenspanning invloed op de levensduur van een band. Als je rondrijdt met een te lage bandenspanning slijt de band aan de zijkanten. 


Slijtage autobanden

Ben je al bekend met de wettelijke slijtagegrens? In Nederland zijn er regels opgesteld met betrekking tot de slijtagegrens van autobanden. Bij een profieldiepte van 1,6 mm of lager mag je volgens de wet niet meer met de autoband de weg op. Dit heeft alles te maken met veiligheid. Een versleten profiel zorgt ervoor dat de band kan gaan schuiven, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om regelmatig je banden te controleren op slijtage en indien nodig tijdig te vervangen. Zo kunnen jij en je medeweggebruikers zorgeloos en veilig op weg. 
Houd rekening met bovenstaande tips om de levensduur van je autobanden te verlengen. Heb je hulp nodig bij het vervangen van je autobanden? Of wil je meer informatie erover ontvangen? Wij van Autobanden 365 helpen je graag.