Wanneer moeten banden vervangen worden?

Elk rubberproduct kan op den duur verouderen, zo ook een autoband. Maar hoe kun je zien wanneer je je banden moet vervangen? En wanneer zijn ze verouderd? In dit artikel staan verschillende voorbeelden waaruit blijkt dat de banden vervangen moeten worden. Iedere methode is eenvoudig uit te voeren en geeft je een beter inzicht in hoeverre de band aan vervanging toe is.


Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen?

Het is lastig te zeggen hoe lang een band meegaat. De levensduur  van een band is afhankelijk van verschillende factoren, maar er zijn wat ijkpunten vastgesteld. Wanneer banden ouder zijn dan vijf jaar dienen ze minimaal eens per jaar gecontroleerd te worden door een bandenexpert. Indien de banden tien jaar na hun productiedatum nog steeds niet zijn vervangen, adviseren wij om dit uit voorzorg te doen. De productiedatum staat vaak op de zijwand van de band. We gaan dus uit van een maximum van 10 jaar voordat u uw banden moet vervangen. Let op: dit geldt ook voor reservebanden of banden waarmee niet veel wordt gereden. Banden verouderen of slijten namelijk ook bij weinig tot geen gebruik door bijvoorbeeld droogtescheurtjes. 

Een andere indicator is de profieldiepte van de autoband. Wanneer de profieldiepte van uw band minder is dan de minimale wettelijke profieldiepte van 1,6 mm (zowel zomer- als winterband) moet je de band vervangen. Wij adviseren je echter om het niet tot dit punt te laten komen. Zomerbanden kun je het beste vervangen zodra de profieldiepte onder de 2 mm komt. Bij winterbanden is dit al bij een profieldiepte onder de 4 mm. Zo weet je zeker dat de onderscheidende eigenschappen van het type band niet verloren gaan. 


Redenen om autobanden te vervangen

Naast de profieldiepte en leeftijd van de band zijn er nog andere factoren die aangeven dat de autoband vervangen moet worden:

Een lekke band of een noodstop ;

Tekenen van veroudering, zoals uitdroging;

Beschadigingen, zoals gaatjes, vouwen of stukken rubber die loslaten;

Als er abnormale slijtage te zien is. Zoals scheve slijtage, of juist in het midden van de autoband.


Levensduur verlengen autobanden

Wanneer je nieuwe banden aanschaft, wil je er zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is het slim ze regelmatig te controleren op onderstaande punten:
Controleer regelmatig de profieldiepte;
Controleer elke maand de bandenspanning ;
Controleer je banden op boosdoeners (stenen, spijker, enz.)
Voorkom trillingen door de autobanden te laten balanceren;
Voorkom slijtage door de auto te laten uitlijnen;
Rijd op autobanden die passen bij het seizoen.

Heb je hulp nodig of wil je je banden graag op locatie laten vervangen? Neem dan contact  met ons op.