Wanneer moet ik mijn banden wisselen?
Vraag je zich af wanneer je je banden moet wisselen? Dit is soms lastig te bepalen door het wisselvallige weer en de veranderende temperaturen. Toch is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden in verband met verschillende risico’s. In dit artikel vertellen we daarom wanneer je het beste je zomer- of winterbanden kunt wisselen en waarom.
Wanneer zomerbanden wisselen?
Banden zijn afhankelijk van het weertype. Zo stelt de zomer andere eisen aan de banden dan de winter. Om een richtlijn aan te houden gaan we er van uit dat zomerbanden beter presteren boven de 7°C. Dit betekent niet dat je meteen uw banden moet wisselen wanneer de temperatuur de 8°C aantikt. Wij raden aan om even te wachten tot het weer wat stabieler wordt en plan dan pas een afspraak voor montage van zomerbanden. Over het algemeen rijd je in de periode van april tot en met september met zomerbanden.
Wanneer winterbanden wisselen?
Hierbij houden we vast aan dezelfde regel als voor zomerbanden. Wanneer de temperatuur onder de 7°C komt, moeten we aan winterbanden gaan denken. Wacht dus niet tot de eerste vorst en laat je niet verrassen door slechte weersomstandigheden. Onder de 7°C wordt het rubbercompound van een zomerband namelijk harder, waardoor hij niet meer de prestaties kan leveren die door de fabrikant worden opgegeven. Naast de temperatuurgrens van 7°C is het ook verstandig om te bedenken op welke momenten van de dag je meestal rijdt. ’s Nachts en ’s ochtends ligt de temperatuur vaak onder het gemiddelde en kun je beter eerder overstappen op winterbanden. Over het algemeen gebruik je winterbanden van oktober tot en met maart.
Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?
Het grootste verschil tussen zomer- en winterbanden is de rubbercompound waaruit ze worden gemaakt. Het kunststof dat wordt gebruikt voor zomerbanden is, zoals hierboven besproken, geschikt voor temperaturen boven de 7°C. Bij winterbanden is het andersom. Het hogere silicagehalte zorgt ervoor dat de banden juist onder de 7°C optimaal presteren. Bij hogere temperaturen beginnen de winterbanden warm te worden en slijten ze sneller.
Een ander verschil is het loopvlakprofiel. Een winterband heeft diepere groeven zodat de band goed sneeuw en modder afvoert en zorgt voor voldoende grip bij winters weer. Het loopvlak van een zomerband is veel vlakker, waardoor het contactoppervlak met de weg groter is. Dit verbetert de stuurbaarheid op droog wegdek en het verkort de remweg. De groeven zijn zo ontworpen dat ze op regenachtige dagen water afvoeren en aquaplaning voorkomen.