Wanneer je banden uitlijnen?

Trilt je stuur of auto tijdens het rijden? Dan is de kans groot dat er sprake is van een onbalans en je banden gebalanceerd moeten worden. Bij het balanceren wordt het gewicht weer gelijkmatig over de banden verdeeld. Zo kun je een stuk rustiger rijden zonder die vervelende trillingen.


Wat is uitlijnen?

Bij het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen gecontroleerd en afgesteld voor een optimale wegligging. De wielen worden zó afgesteld dat ze exact in een recht spoor lopen. Dit is erg belangrijk voor je verkeersveiligheid. Uitlijnen wordt wel eens door elkaar gehaald met het balanceren  van banden. Bij balanceren wordt gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen bij bepaalde snelheden. Bij het uitlijnen betreft het niet de velgen en banden, maar er wordt gecontroleerd of de ophanging waar de wielen aan bevestigd zitten, in de juiste stand staan. 


Wanneer banden uitlijnen?

Je merkt vaak zelf wanneer je auto moet worden uitgelijnd. Het kan bijvoorbeeld dat de auto een sterke afwijking heeft naar één kant – met name als je rechtdoor rijdt – of dat het stuur niet terugkeert in de middenstand na een bocht. Vaak zijn het externe oorzaken die voor deze afwijkingen zorgen, bijvoorbeeld wanneer je een botsing heeft gehad. In onderstaande situaties raden wij aan je auto opnieuw te laten uitlijnen: 
Als je een aanrijding hebt gehad.
Als je een stoeprand hard hebt geraakt of hard door een kuil bent gereden.
Als je nieuwe banden koopt en daar zo lang mogelijk plezier van wilt hebben.
Na het vervangen van een wiellager of een dergelijke reparatie aan je auto.

Bij twijfel raden wij aan om de uitlijning jaarlijks of bij elke gereden 20.000km te controleren.

Waarom banden uitlijnen?

Een verkeerd uitgelijnde auto rijdt niet prettig. Het uitlijnen van de banden zorgt voor een betere wegligging en een betere bestuurbaarheid. Daarnaast bespaar je met een goed uitgelijnde auto brandstof en slijten je banden minder snel. Het uitlijnen van je auto is daarom een waardevolle investering in je veiligheid en het rendement van uw banden.