Wanneer je banden laten balanceren?

Trilt je stuur of auto tijdens het rijden? Dan is de kans groot dat er sprake is van een onbalans en je banden gebalanceerd moeten worden. Bij het balanceren wordt het gewicht weer gelijkmatig over de banden verdeeld. Zo kun je een stuk rustiger rijden zonder die vervelende trillingen. 


Wat is balanceren?

Tijdens het balanceren van de banden worden de velg en de band in balans gebracht. Dit wordt gedaan met behulp van een computergestuurd apparaat. Dit apparaat laat precies zien waar de onbalans zit. Door loodjes te plaatsen op specifieke plaatsen op de velgrand, wordt de onbalans opgeheven. Het gewicht van de loodjes wordt erg nauwkeurig vastgesteld door het apparaat. Na montage zijn de geplaatste loodjes niet meer zichtbaar en kun je veilig de weg op. Het balanceren van de banden garandeert je van een optimaal rijcomfort zonder hinderlijke trillingen en onregelmatige slijtage. 


Waarom de banden balanceren?

Wanneer een band niet goed is gebalanceerd, is het contact met de weg veel slechter. Hierdoor gaat bijvoorbeeld je stuur trillen bij hoge snelheden of beweegt je stuur langzaam heen en weer bij een lage snelheid. Door je banden te laten balanceren, rijd je veiliger en zuiniger. Een onstabiele wegligging en trillingen van het stuur of stoel worden zo namelijk voorkomen. Daarnaast bespaar je brandstofkosten en voorkom je onnodige bandenslijtage. Door je banden te balanceren verhoog je dus de levensduur van de banden. Dit scheelt je hoge reparatie- en vervangingskosten. 


Wanneer moet je de banden balanceren?

Zoals eerder aangegeven, moet je je banden balanceren wanneer je stuur of stoel trilt tijdens het rijden. Dit zijn tekenen van onbalans. Daarnaast kunnen je banden worden gebalanceerd wanneer wij banden monteren. Banden monteren en balanceren wordt vaak samen gedaan, omdat de banden in balans met het wiel moeten worden gebracht. Ook wanneer je één enkele band moet vervangen, is het verstandig om alle banden opnieuw te balanceren.


Verschil balanceren en uitlijnen

Balanceren en uitlijnen  worden nogal eens met elkaar verward. Bij het balanceren van banden wordt gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen bij bepaalde (hogere) snelheden. Bij het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen weer tot de juiste positie bijgesteld voor een optimale wegligging.


Wat kost banden balanceren?

Wanneer je nieuwe banden onder je auto gemonteerd krijgt, worden de banden standaard gebalanceerd. In dit geval betaal je alleen de prijs van de banden. Deze worden goedkoper naarmate je meer banden aanschaft (1 band = €39-€49, 4 banden = €22-€29 per stuk). Ben je op zoek naar enkel en alleen het balanceren van de banden? Neem dan contact  met ons op en wij helpen je graag.