Verwissel je autoband in 10 stappen

Een plotselinge klapband kan beangstigend zijn. Voordat je ons advies over het verwisselen van een band gebruikt moet je ervoor zorgen dat je je in een veilige omgeving en in een kalme gemoedstoestand bevindt. 

Ten eerste, als je persoonlijke veiligheid in gevaar is of als je niet over het benodigde gereedschap beschikt, probeer dan nooit een band te verwisselen. Het goede nieuws is, als je je op een veilige locatie bevindt, over het nodige gereedschap beschikt en voldoende zelfvertrouwen hebt om het wiel te verwisselen, is het reservewiel de meest betrouwbare optie om weer de weg op te gaan 

Ofwel een breed ruimtebesparend reservewiel of een full-size reservewiel wordt bij je auto geleverd. De procedure voor het verwisselen van een wiel is echter hetzelfde. 

Als er alleen een bandenreparatieset en geen reservewiel beschikbaar is zal de band gerepareerd moeten worden.


Voor je begint 

Zorg voor een veilige parkeerplaats. In plaats van te stoppen op een risicovolle locatie, zoals op een smalle weg, is het veiliger om door te rijden en dan maar de kans te lopen de velg te beschadigen. 
Houd bij het parkeren je alarmlichten aan en als je een reflecterend jack hebt, doe die dan aan. Plaats vervolgens je gevarendriehoek zodat deze is gericht op naderend verkeer. 
Het wordt aanbevolen om eerst de gebruikershandleiding van uw voertuig te raadplegen. 

Welk gereedschap heb ik nodig? 

Behalve het reservewiel heb je het volgende nodig: 
Sleutel – voor het verwijderen van de wielmoeren 
Krik – om de auto van de grond te tillen 
Wielkeg - om te voorkomen dat de auto wegrolt wanneer deze is opgekrikt (in plaats daarvan kunnen stenen worden gebruikt) 
Wielmoersleutel – als borgmoeren zijn gemonteerd 
Autohandboek – ter referentie (bijv. over kriksteunen)  Het kan ook handig zijn om mee te nemen: 
Zaklamp - om 's nachts te kunnen werken (controleer de batterijen regelmatig) 
Handschoenen – de wielen zullen vuil zijn 
Reflecterend jack – om je zichtbaar te maken 
Gevarendriehoek – om andere bestuurders te waarschuwen voor een gevaar/obstructie 
•  Korte houten plank – als een vlakke ondergrond om de krik stabiel te houden 
•  Bandenspanningsmeter - om te controleren of de nieuwe band volledig is opgepompt 

Verwissel je autoband in 10 stappen 

1. Maak de auto klaar 

Zet de handrem erop en haal iedereen uit de auto. Haal het gereedschap en het reservewiel uit de kofferbak. 

2. Zet de wielkeggen op hun plaats. 

De wielkeggen zorgen ervoor dat de auto niet wegrolt als deze wordt opgetild. Plaats een wielblok op het wiel tegenover dat met de lekke band. Als je rechterachterwiel bijvoorbeeld een lekke band heeft, plaats dan de wielkeg achter de linke voorband.  Als je wielkeggen hebt, gebruik deze dan op zowel de voor- als achterwielen (indien van toepassing). Als je geen speciale wielkeg hebt kunnen flinke stenen dezelfde taak uitvoeren. 

3.  Draai de wielmoeren los 

Terwijl de auto op de grond staat, is het eenvoudiger en veiliger om dit te doen. Mogelijk moet eerst een kunststof wieldop worden losgemaakt. Draai de moeren los met de wielsleutel in de andere richting totdat je ze met de hand kunt draaien (let op: ze kunnen moeilijk los te draaien zijn).  Haal ze er echter nog niet helemaal af. 

4. Krik het voertuig op 

Elke auto heeft een bepaald krikpunt; controleer je gebruikershandleiding om het te vinden. Probeer de krik naast het beschadigde wiel aan de zijkant van de auto te plaatsen. Een klein stukje hout onder de krik zal helpen de stabiliteit te behouden. Breng het voertuig langzaam omhoog zodat de lekke band 10 tot 15 cm van de grond is. 

5. Verwijder de lekke band 

Draai de wielmoeren volledig los en verwijder ze, en trek de band dan voorzichtig naar je toe totdat deze loskomt. Zet deze plat op de grond. 

6. Monteer het reservewiel 

Schuif het reservewiel op de uitstekende naafbouten of in lijn met de wielmoersleuven. Deze is zwaar om van de grond te tillen, dus wees voorzichtig.  Plaats de wielmoeren terug en draai ze handmatig vast. 

7. Laat de auto zakken en draai de bouten vast 

Gebruik de krik om de auto iets naar beneden te laten zakken, zodat het reservewiel contact maakt met de grond.  Gebruik nu de sleutel om de wielmoeren volledig vast te draaien. 

8. Laat de auto volledig zakken 

Breng de auto volledig naar de grond, verwijder de krik en doe nog een laatste strakheid controle op de wielmoeren. Berg de krik en de andere band samen met de rest van je spullen op in de kofferbak. 

9. Controleer de bandenspanning van de nieuwe band 

Gebruik een bandenspanningsmeter om te controleren of het reservewiel volledig is opgepompt, als je die hebt. Je kunt ook voorzichtig een tankstation naderen en daar de bandenspanningsmeter gebruiken. Pomp indien nodig de band op tot de aanbevolen spanning, zoals beschreven in de handleiding. 

10. Breng je lekke band ter reparatie 

Breng je lekke wiel zo snel mogelijk naar een garage of bandenspecialist, zoals Autobanden 365. Als deze moet worden gerepareerd of vervangen. Wij zullen ofwel een reparatie of een vervanging aanbevelen.  Ruimtebesparende reservewielen mogen alleen in noodgevallen worden gebruikt. Rijd er niet voor langere tijd op. Als de band niet gerepareerd kan worden en u hem moet vervangen, kunnen onze experts je helpen met het kopen van nieuwe banden.  

Kijk welke van onze meer dan 650 montagepunten bij jou in de buurt zit en maak online een afspraak!