Nieuwe EU-bandenlabel

In 2012 is door de Europese Unie het EU-Bandenlabel opgezet. Vanaf dat moment zijn alle verkooppunten van autobanden in Europa verplicht om het Europees bandenlabel te voeren. Het bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, grip op nat wegdek en geluidsemissie. Hierdoor kan je een bewuste keuze maken. Stel je koopt een autoband die financieel voordelig is, maar in het brandstofverbruik en dus milieubewust niet financieel voordelig is. Dit kan je aflezen op een bandenlabel. 

Nieuwe bandenlabel vanaf 1 mei 2021

Op 1 mei 2021 is er een nieuwe bandenlabel volgens de aangepaste Europese regelgeving (EU-verordening 2020/740). Alle banden die per 1 mei 2021 op de markt worden gebracht moeten voorzien zijn van het nieuwe bandenlabel, tenzij de band voor 1 mei 2021 geproduceerd is. Maar wat zijn de veranderingen?


Wat is het verschil met oude versus nieuwe bandenlabel?

De nieuwe EU bandenlabel- en efficiĆ«ntieklassen heeft een nieuw ontwerp. Eerst bandenlabel gaf alleen informatie over rolweerstand, grip op nat wegdek en extern rolgeluid. 
- Er is een QR-code die linkt naar een openbare product database (EPREL)
- Nieuwe labelwaardes A t/m E (voorheen A t/m G). 
- Sneeuwvlok symbool wordt nu weergegeven bij winter- en 4 seizoenenbanden
- Bij het afrolgeluid zijn de geluidsgolven vervangen door A, B en C classificatie
- Bandentype en EAN code wordt nu weergegeven

Wat kan ik lezen op een bandenlabel?

Brandstofverbruik; Brandstofverbruik wordt weergegeven in letters; A, B, C, E, F, G,. Deze letterbeoordeling geeft aan hoeveel brandstof er wordt bespaart per 100 km. Bandenlabel geeft weer 
Grip op natwegdek; grip op nat wegdek is het vermogen van de band om in natte omstandigheden te rijden. Hier wordt gekeken naar het remvermogen van de band op natwegdek. De classificatie gaat van klasse A tot E. Autobanden met een grotere grip op nat wegdek stoppen eerder op natte wegen wanneer de rem volledig wordt ingetrapt. Dit kan soms een groot verschil uitmaken van enkele meters. 
Extern afrolgeluid; geluidshinder wordt bepaald door rijgedrag, voertuigtype en de interactie tussen de band en wegdek. Op de Europese bandenlabel wordt het extern afrolgeluid vermeld. Dit wordt weergegeven met een letter. Op de bandenlabel wordt door middel van A, B of C classificatie aangegeven hoeveel lawaai de banden maken. Geluidshinder door het verkeer is een belangrijk milieuprobleem. 
Alles weten over het EU-bandenlabel? Lees er hier meer over.