Dunlop Autobanden

Populaire Dunlop Autobanden


Over Dunlop autobanden

Het Dunlop erfgoed begon in 1888 met de uitvinding van de luchtband door John Boyd Dunlop. Hij was een Schots industrieel ontwerper. Hij kwam op het idee van de opblaasbare rubberband toen hij zag hoe zijn zoontje moeite had om op zijn driewieler met harde rubberbanden te rijden. Om hem te helpen maakte hij een opgeblazen rubberen slang om de wielen.

Het eerste ontwerp van John Boyd Dunlop bestond uit een rubberen binnenband die omhuld was met linnen stof. De buitenkant van de band was ook van rubber gemaakt. De binnenband kon worden opgepompt met een voetbalpomp en met de zijstukken van de linnen stof die met rubbercement aan het wiel werden geplakt, werd de band werd aan het wiel bevestigd. In 1888 vroeg hij een patent aan op dit ontwerp. Een andere Schot, Robert William Thomson, had al eerder in 1845 hier een patent op aangevraagd, maar dat patent verliep onopgemerkt. Het patent dat Dunlop aanvroeg kwam echter op het juiste moment want transport werd steeds belangrijker. De andere ontwikkelingen in de rubberindustrie zorgden ervoor dat het idee van Dunlop ook daadwerkelijk uitgevoerd kon worden.

In 1891 richtte Dunlop zijn eigen bedrijf voor de massaproductie van banden. Later breidde het merk zich uit van banden naar vele andere producten zoals sportartikelen, kleding, beddengoed en een aantal industriƫle producten. In de loop der jaren zijn dit bijna allemaal zelfstandige bedrijven geworden, maar ze delen allen de beroemde Dunlop naam.

De eerste Grand Prix overwinning die behaald werd met banden van Dunlop dateert van 1923 met Henry Segrave in de Sunbeam. In die tijd kwamen alle fabrikanten van auto en motorfietsen die races wilden winnen bij Dunlop aankloppen. Deze overwinning kreeg een vervolg met de eerste overwinning in de 24 uur van Le Mans het volgende jaar met John Duff en Frank Clement aan het stuur van een Bentley. Daarna werd deze race nog meerdere malen gewonnen onder andere in 1951, 1953, 1955, 1956 en in 1957. Daarnaast leverde Dunlop in 1953 het eerste anti-blokkeer remsysteem aan de luchtvaartindustrie. Dit systeem biedt de oplossing voor vliegtuigwielen die blokkeren bij het landen op natte landingsbanen. Hetzelfde systeem werd in 1965 voor het eerst ook geleverd op een auto.

Alle Dunlop banden - Selecteer hieronder een model uit het gamma van Dunlop

Weet u niet welke onderstaande Dunlop-autoband op uw auto past? Zoek dan via de maat van uw band.
Ga daarvoor naar de begin pagina van deze website, klik hier en zoek op bandenmaat.

Zoek op automerk